Soms kan een redelijk eenvoudige oplossing zoals een aangepaste zitting voor een bestaande bureaustoel, een wereld van verschil maken:
Tijdens een van onze werkplekadviezen bij een vaste relatie, kwamen we in kontakt met een jonge medewerkster. Zij had zichtbaar moeite met zitten. Ze veranderde continue van houding: van het puntje van haar stoel, naar staan, naar scheef hangen, even een stukje lopen en dan weer op het puntje van haar stoel. Dagelijks, 40 uur per week.
Ze vertelde over het auto-ongeluk, wat geresulteerd had in behoorlijk wat zitproblemen en inmiddels ook nek- en schouderproblemen. Sinds kort was daar een constante, zeurende pijn in de onderrug bijgekomen.
Zij maakte de dagen op haar werk vol, op pure mentaliteit en werklust, maar eenmaal thuisgekomen, hing ze uitgeput op de bank met flinke pijn. Vervolgens wisselde ze de bank al snel in voor haar bed.
Onderzoek ter plaatse maakte ons al snel duidelijk dat er een aangepaste zitting moest komen. “Maar niemand mag zien dat ik wat mankeer.” Natuurlijk, daar zorgen we dan toch voor!
Onzichtbaar aangepaste zitting
De oplossing werd gevonden in een standaard stoel met een speciale zitting. Hierin hebben we een kleine ophoging aan de linkerzijde gemaakt en de bovenkant volledig met traag schuim bekleedt. De standaard stoel zelf had al goede rug- en armondersteuning.
Twee maanden later waren we weer op bezoek en zagen een vrolijke medewerkster die goed recht kon zitten (en langer dan 5 minuten). Ook vertelde ze dat ze geen last van schouders, nek en onderrug meer had en dat ze zelfs ’s avonds nog energie over had om wat leuks te doen.
Alleen haar collega die de nieuwe stoel ook wel wilde proberen, maakte al snel de opmerking: “wat een rotstoel is dit, die zit voor geen meter”. En dat klopt; want hier is een stukje maatwerk toegepast voor een specifieke gebruiker en daar zie je niks van.